En Üste gİt

BLOG > Sorularla Turquality

Sorularla Turquality

Sorularla Turquality

1-    Turquality Nedir?

TURQUALITY, ülkemizin rekabet avantajını elinde bulundurduğu ve markalaşma potansiyeli olan ürün gruplarına sahip firmalarımızın, üretimlerinden pazarlamalarına, satışlarından satış sonrası hizmetlerine kadar bütün süreçleri kapsayacak şekilde yönetsel bilgi birikimi, kurumsallaşma ve gelişimlerini sağlayarak uluslararası pazarlarda kendi markalarıyla global bir oyuncu olabilmeleri ve söz konusu markalar aracılığıyla olumlu Türk malı imajının oluşturulması ve yerleştirilmesi amacıyla oluşturulmuş devlet destekli ilk ve tek markalaşma programıdır.

TURQUALITY Programının odağında, klasik ihracat desteklerinden farklı olarak salt ihracatı artırmak yerine firmaların markalaşma hedeflerine katkıda bulunmak yer alıyor.

 

2-    Turquality’ nin Hedefleri Nelerdir?

                     Marka potansiyeli olan firmalara global bir marka olma yolunda finansal kaynak sağlamak.

                     Global Türk markaları yaratabilmek için firmaların ve markalarının gelişimlerine yönelik strateji, operasyon, organizasyon ve teknoloji danışmanlığı çalışmaları ile destek olmak.

                     Program kapsamında bulunan firmaların yönetim birimlerine yönelik eğitim desteği vermek.

                     Yurtdışında olumlu Türk malı imajının oluşturulması ve tutundurulması için iletişim ve tanıtım faaliyetlerinde bulunmak.

                     Türk firmalarının marka bilincini artırmak.

                     Türk firmalarının pazar bilgisi dahilin de aksiyon alabilmeleri için istihbarat desteği sağlamak.

                     Seçilmiş Türk markaları için bir inkübatör ve katalizör olmak.

 

3-    Turquality Destek Programına Kimler Başvurabilir?

2011/5 Sayılı Tebliğ’in 2. maddesinde ticari ve/veya sınaî faaliyette bulunan şirketler ve zincir restoranlar ayırımı yapılmaktadır. Bu maddeden hareketle üretici firma olunmasa da destekten faydalanmak mümkündür. Örneğin bir hazır giyim firması ürünlerini kendi atölyesinde değil fason olarak dışarıdaki atölyelere de yaptırabilir. TURQUALITY’ ye diğer başvuru koşullarını taşıyorsa üretici olmaması engel teşkil etmemektedir. Firmanın, ürün ihracatını kendi markasıyla gerçekleştiriyor olması yeterlidir.

 

4-    Turquality’ ye Başvuru İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

 

                     İhraç kayıtlı satışları ile organik bağı bulunan şirketleri dahil olmak üzere son üç takvim yılında ihracat yapmış olması şartıyla, destek kapsamına alınma başvurusu tarihi itibariyle son 3 yıllık ortalama ihracatının en az 3.000.000            ABD Doları tutarında olması,

                     Başvuruda bulunulan markaya ilişkin başvuru tarihi itibarıyla en az 1 yıl önce alınmış yurt içi ile Madrid Uluslararası Marka Tescil Protokolüne taraf olan ülkelerden en az birinde yurt dışı tescillerinin bulunması,

                     Başvuruda bulunulan markaya ilişkin yurt içi tescilinin yurt dışı tescilinden önce yapılmış olması,

                     Başvuruda bulunulan markaya ilişkin, yurt içi ve yurt dışı marka tescillerinin aynı şirket adına olması kaydıyla başvuru sahibi şirket veya bu şirketle organik bağı olan yurt içinde yerleşik şirket ya da aynı holding/şirketler topluluğu     bünyesinde yer alan diğer bir yurt içi şirket adına kayıtlı olması,

                     Başvuruda bulunulan markada Türk malı/markası imajına zarar verecek/aykırı olacak ifade, sembol, şekil, işaret veya ülke, şehir, bölge isimlerinin kullanılmaması gerekir.

                     Başvuru yaptığı tarih itibarıyla son 1 yıl içerisinde en az 10.000.000 ABD Doları ihracat yapmış olan şirkette bu maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde belirtilen şartlar aranmaz. Söz konusu şirketin başvuruda bulunulan     markaya ilişkin alınmış yurt içi ile Madrid Uluslararası Marka Tescil Protokolüne taraf olan ülkelerden en az birindeki yurt dışı tescilinin bulunması gerekir.

                     Bu maddenin birinci fıkrasının (d) bendinde belirtilen durumun destek başvurusunda bulunan şirket tarafından sağlanıp sağlanmadığı hususuna Bakanlık karar verir.

 

5-    Turquality Başvuru Süreci Nasıl İlerler?

Marka/TURQUALITY destek programı kapsamına alınabilmek adına şu adımları izlemesi gerekir;

 

                     Ek-4’te belirtilen belgelerle, sistem üzerinden Bakanlığa müracaat edilir.

                     Kullanıcıların yetkilendirilmesi için şirketi temsile yetkili kişi veya kişiler tarafından imzalanan Ek-5’te yer alan elektronik imza taahhütnamesi TURQUALITY Sekretaryasına iletilir. 

                     Başvurusu kabul edilen şirket için, Bakanlıkça görevlendirilen TURQUALITY programı yönetim danışmanlığı firması tarafından ön inceleme çalışması yapılır

                     Bakanlık, görevlendireceği TURQUALITY programı yönetim danışmanlığı firmasını belirlerken, başvuru sahibi şirketin başvuru tarihinden itibaren son 1 yıl içerisinde ilgili danışmanlık firmasından hizmet almamış olması hususunu     esas alır.

                     Ön inceleme çalışması için, başvurunun uygun görüldüğünün bildirilmesini müteakip 1 ay içerisinde TURQUALITY programı yönetim danışmanlığı firmasına başvuru ücreti başvuru sahibi şirket tarafından ödenir. Ödemenin     yapılmasını müteakip 1 ay içerisinde ön inceleme çalışmasına başlanır. Söz konusu ödemenin/ön inceleme çalışmasının süresi içerisinde yapılamaması halinde başvuru olumsuz sonuçlanmış sayılır ve 6 ay içerisinde yeni başvuru     yapılamaz. Ön inceleme çalışmasının erteleme talepleri Bakanlıkça değerlendirilir.

                     Ön inceleme çalışmasından bir hafta önce TURQUALITY programı yönetim danışmanlığı firması tarafından program ve danışman bilgileri Bakanlığa iletilir.

                     Çalışma başlamadan önce TURQUALITY programı yönetim danışmanlığı firması ve şirket arasında gizlilik sözleşmesi imzalanır.

                     TURQUALITY programı yönetim danışmanlığı firması tarafından ön inceleme çalışması neticesinde düzenlenen rapor, çalışmanın başlamasını müteakip 1 ay içerisinde Bakanlığa intikal ettirilir. Bakanlık, ön inceleme raporunu     değerlendirerek sonucu başvuru sahibi şirkete sistem aracılığı ile bildirir.

                     Ön inceleme neticesinde Marka/TURQUALITY destek programı kapsamına alınması uygun görülmeyen şirket ile Marka destek programı kapsamında desteklenip TURQUALITY destek programı kapsamına alınmayı talep eden     şirket ön inceleme bedelini ödemek kaydıyla yeniden ön inceleme müracaatında bulunabilir. Müracaatlar arasındaki süre 6 aydan az olamaz.

 

6-    Turquality Programı Denetimini Hangi Firmalar Yapar?

                     Deloitte Danışmanlık A.Ş.

                     PWC Danışmanlık Hizmetleri A.Ş.

                     Ernst Young Kurumsal Finansman Danışmanlık A.Ş.

                     KPMG Bağımsız Denetim Ve SMMM A.Ş.

                     Grant Thornton Türkiye Bağımsız Denetim Ve YMM A.Ş.

 

7-    Turquality Denetim Başlıkları Nelerdir?

                     Stratejik Planlama ve Kurumsal Performans Yönetimi

                     Finansal Performans

                     Marka Yönetimi ve Performansı

                     Yeni Ürün Geliştirme

                     Pazarlama – Müşteri ve Ticaret Yönetimi

                     Tedarik Zinciri Yönetimi

                     Yönetişim

                     Bilgi Teknolojileri

                     Dijitalleşme

                     İnsan Kaynakları Yönetimi

 

8-    Marka Destek/Turquality Destek Programlarında Neler Desteklenir?

                     Marka Destek Programında patent faydalı model, endüstriyel tasarım tescili, pazara giriş belgesi, ruhsatlandırma, istihdam, danışmanlık giderleri, destek kapsamına giren markalı ürünlerine ilişkin gelişim yol haritaları çalışmaları,     yurt dışı marka tescil yenileme, koruma, pazar araştırması çalışması ve raporları, klinik test işlemleri, tanıtım, fuar, depolama hizmeti, birim kira, temel kurulum/konsept mimari çalışma ve franchise giderleri 4 yıl süresince %50     oranında desteklenir.

                     Marka Destek Programında patent faydalı model, endüstriyel tasarım tescili, pazara giriş belgesi, ruhsatlandırma, istihdam, danışmanlık giderleri, destek kapsamına giren markalı ürünlerine ilişkin gelişim yol haritaları çalışmaları,     yurt dışı marka tescil yenileme, koruma, pazar araştırması çalışması ve raporları, klinik test işlemleri, tanıtım, fuar, depolama hizmeti, birim kira, temel kurulum/konsept mimari çalışma ve franchise giderleri 4 yıl süresince %50     oranında desteklenir.

 

9-    Turquality Destekleri Ne Zaman Başlar?

Marka/TURQUALITY destek kapsamına alındığı tarihten itibaren destekler başlar.

 

10-  Turquality’ de Destek Limitleri ve Süresi Nedir?

                     Genel destek oranı %50’dir

                     Hedef ülke ilave destek oranı %20’dir.

                     Hedef sektör ilave destek oranı %5’dir

                     Yıllık destek limitleri (2024) TURQUALITY Marka Destek Programı 139 Milyon TL

                     Yıllık destek limitleri (2024) TURQUALITY Ana Programı 279 Milyon TL

                     Yıllık destek limitleri (2024) Kurumsal kapasite danışmanlığı ile istihdam 28 milyon TL

                     Kurumsal gelişim danışmanlıkları ile istihdam, Marka Destek Programında 4 yıl TURQUALITY Destek Programında ilk 5 yıl desteklenir.

                     Fuarlar, Marka Tescilleri ile Pazara Giriş Belgeleri süresiz desteklenir.

                     Tanıtım, hedef pazar bazlı danışmanlıklar, birim kira destekleri ile pazar araştırmaları Marka Destek Programında 4 yıl TURQUALITY Destek Programında hedef ülke başına 5 yıl süresince desteklenir.

 

11- Turquality Desteklerinden Faydalanan Firmalar Diğer Devlet Desteklerinden Faydalanabilir mi?

TURQUALITY programı dışında ihracata yönelik birçok devlet desteği bulunmaktadır. TURQUALITY programı aslında bu desteklerin tek bir çatı altında toplanmış halidir. Bu nedenle firma TURQUALITY desteği alıyorsa, aynı kapsamda diğer ihracata yönelik devlet desteklerinden faydalanamaz.

 

12- Gelişim Yol Haritası Nedir?

                     Şirketlerin desteklerden yararlanabilmeleri için Marka/TURQUALITY destek programı kapsamına alınan markalarına ilişkin Bakanlık tarafından yetkilendirilen danışmanlık şirketlerince gerçekleştirilecek gelişim yol haritası     yaptırmaları gerekmekte olup bu kapsamda yapacakları harcamalar en fazla 2.400.000 TL tutarında desteklenir. Aynı marka için bu fıkra kapsamındaki destekten azami bir kez faydalanılır.

                     Gelişim yol haritasını yapacak olan TURQUALITY programı yönetim danışmanlığı firmasını şirket kendisi seçer. Ancak şirketin ön inceleme çalışmasını gerçekleştiren yönetim danışmanlığı firması aynı şirketin gelişim yol haritasını     hazırlayamaz.

                     Gelişim yol haritası, ilgili markanın destek kapsamına alındığı tarihten itibaren 5 yıllık süreyi kapsar.

                     Destek kapsamına alınan şirket, gelişim yol haritasının elektronik kopyasını sistem üzerinden, basılı örneğini ise doğrudan Bakanlığa intikal ettirir. Gelişim yol haritasının Bakanlık tarafından onaylandığına dair bildirim şirkete sistem     üzerinden gönderilir.

                     Destek süresi devam eden şirketler destek kapsamındaki markaları için gelişim yol haritalarını 5 yılda bir günceller. Güncelleme önceki 5 yıllık sürece ilişkin değerlendirmeyi ve sonraki 5 yıllık sürece ilişkin stratejik iş planını kapsar.     Güncelleme ve değerlendirmeyi içeren bu çalışma için danışmanlık hizmeti alınması zorunlu olmayıp anılan danışmanlık hizmeti destek kapsamında değerlendirilmez. Bu Genelge kapsamındaki desteklere ilişkin destek ödemeleri,     güncellenen gelişim yol haritasının Bakanlık tarafından onaylanmasını müteakip gerçekleştirilmeye devam edilir